Pages

2014-03-05

Back in Business

Maanantaina oli tämän vuoden eka työpäivä. Olen tutkimusavustajana yliopistolla eräässä projektissa. Tutkimus meillä keskittyy molekulaariseen biotekniikkaan ja diagnostiikkaan. Biotekniikka on ehkä vähän hämärä käsite, mutta yksinkertaisesti siinä hyödynnetään eliöitä tai niiden osia (kuten proteiineja) teknisissä sovelluksissa. Niin kuin viinin tai leivän valmistuksessa hyödynnetään hiivaa ja jukurtin valmistuksessa maitohappobakteereja. Biotekniikka liittyy läheisesti niin biologiaan, kemiaan, lääketieteeseen, genetiikkaan kuin elintarviketeollisuuteenkin.Olen opiskelujen aikana ja töissä muun muassa optimoinut erilaisia määrityksiä, puhdistellut ja monistanut DNA-pätkiä sekä kehittänyt magneettista erottelumenetelmää leima-aineille. Labrassa on myös tullut kasvateltua niin bakteereja kuin syöpäsolujakin, on tuotettu monenlaisia proteiineja - kuten vasta-aineita - ja väkerrelty testilastuja. Sairaalan labrassa olen analysoinut potilaiden verinäytteistä HIV-tartuntoja, hepatiittia ja borrelioosia, tehnyt raskaustestejä pissanäytteistä ja tsekannut sukupuolitauditkin klamydiasta kuppaan. Käytännössä työni sisältää paljon pipetointia, laskimella näpyttelyä, kaikenlaista askartelua, tieteellisiin artikkeleihin tutustumista, erilaisten reagenssien valmistusta ja tulosten pyörittelyä Excelissä.


Pipetointia 96-kuoppalevylle


Litkuja


Pöpöjä maljalla

Testilastuja

Pirteät retropipetit :)

Tykkään tosi paljon työn monimuotoisuudesta. Kliseisesti sanottuna joka päivä on erilainen, ja tekemisiin saa myös itse vaikuttaa. Labrahommissa ajanhallinta- ja suunnittelukyvyt kehittyvät väkisinkin. Aika tavanomaista tutkimuksessa kuitenkin on, ettei mikään homma suju kuvitelmien mukaan ainakaan (kymmenellä) ensimmäisellä kerralla. Mutta joskus jokin juttu jopa onnistuu, ja silloin on mahtavan voitonriemuinen olo! :)Sitä aina sanotaan, ettei kukaan sua tule kotoa hakemaan töihin. Mutta mun kohdalla nämä yliopiston hommat on aina järjestyneet juurikin niin, että labraväki on kysellyt, olisko mulla aikaa ja mielenkiintoa tulla. Yleensä on. Muutenkin mulla on tainnut töiden suhteen käydä hyvä tuuri, kun olen kutakuinkin aina saanut sen homman, mistä olen ollut kiinnostunut.

Huomaa muuten heti, miten aika kuluu paljon nopeammin, kun on päivässä jotain kunnon rytmiä. Kullan saapumiseenkin on enää pari hassua päivää, ja bloggailullekaan ei ole oikein jäänyt aikaa. Paradoksaalisesti silti tuntuu, että vapaa-aikaa on enemmän, kun kahdeksan tuntia päivässä on varattu työntekoon, verrattuna siihen päämäärättömään valumiseen, mihin liian helposti vapaapäivinä sorrun.

Nyt täytyy kuitenkin jo hipsiä nukkumaan, että jaksaa herätä aamulla liuottamaan nukleosiditrifosfaatteja!

No comments:

Post a Comment