Pages

2014-07-05

Kansainvälinen juhannus

Vietettyäni kaksi edellistä kesää Saksassa päätin jo talvella, että vähintäänkin juhannuksen olen Suomessa, vaikka sitten yksinäni mökillä vesisateessa. Ja yksinänihän mun ei tarvinnut oikeasti olla, sillä Muru sekä kahdeksan saksalaista kaveriani innostuivat tulemaan tutustumaan Suomalaiseen mökkiluontoon, juhlakulttuuriin ja kesään!

Juhannusta edeltävänä keskiviikkona hurautin pappalta lainaamallani biilillä Tampere-Pirkkalan kentälle saksalaisia vastaan, mistä sitten vuokra-auton avustamana navigoitiin meidän mökille Luvialle.

Germany has conquered Luvia!

Suomalaisena sitä ei helposti käsitä, miten ihmeelliseltä kaikkialla ympäröivät havumetsät ja vesistöt ja rauhallisuus voi tuntua, mutta kavereille se oli tosi "eksoottista" ja jaksoivat yhä uudestaan kehua mökkirannan maisemia :) Puhumattakaan miten jännä juttu ensimmäinen valoisa yö oli - "Eihän me voida vielä mennä nukkumaan, kun ei ole ees pimeetä!" ;)

Koska Saksassa noita vesistöjä tosiaan ei ole ihan joka nurkalla kuten Suomessa, ei saksakamut olleet esimerkiksi koskaan aikaisemmin kokeilleet meille niinkin arkipäiväistä juttua kuin onkimista! Olin jo etukäteen käynyt iskän kanssa hakemassa aloittelijoille sopivia Angry Birds -onkia, syötteinä tyypit käyttivät turvallisesti leivänpaloja ja maissia, ja saaliskin oli sitten sen mukainen :D

Ensi kertaa ongella
Kahen kilon siika!
Vedestä nautittiin myös jollailun merkeissä, kylläkin vain simppelisti airoilla ja perämoottorilla, kun purjeita ei olisi osannut käyttää kukaan. Veneilyturvallisuuden nimissä kaivoin ullakolta kaikille jollan sävyyn mätsäävät pelastusliivit, jotka muuten painoluokaltaan olivat suunnilleen mun ala-asteajoilta :D

Pojat harjoittelee veneenlaskua

Ja tytötkin pääsi matkustajiksi (feat. suomalainen erikoisuus eli karpalolonkero)

Juhannusaatonaatosta alkaen mökille alkoi virrata myös suomalaisia juhannusvieraita, jotta varmasti onnistuttaisiin antamaan saksalaisille todenmukainen kuva suomalaisesta keskikesän juhlasta! Miltsi toimi vihdanrakennuskoulun opettajana, ja Susu puolestaan tuomaroi Mölkkykisoja :)Sääennustusteen pelotteluista huolimatta juhannusaaton sää oli mitä mahtavin: auringonpaistetta lähes pilvettömältä taivaalta, eikä tuulikaan sopinut meidän rantaan. Sauna tottakai oli lämpimänä koko illan (ja yöllä vielä uudestaan), ja kaikki saksalaisetkin pulahtivat virkistävään 14-asteiseen Itämereen. Olutlöyly oli aivan hitti, ja vihtomistakin kaikki uskalsivat kokeilla ;) Etuperse-takaperse-periaatteella saunaan ahtautui yhtä aikaa ainakin 13 henkeä - ei lainkaan huono noin viidelle mitoitetulta saunalta!
Laskujeni mukaan väkeä mökillä oli/kävi yhteensä 23 henkeä, ja Susun jenkkipoikaystävä osallistui vielä Skypen avulla Minnesotasta käsin! Osa suomalaisista poikkesi vain päivävisiitillä, mutta osa jäi yöksikin, ja majoitusapua haettiin jälleen Rerskun karavaanista (ja backuppina varastossa oli vielä neljän hengen teltta). Kaikille löytyi kuitenkin nukkumapaikka, ja ruokia ja juomia oli (parin täydentävän kauppareissun jälkeen) riittävästi. Mun oli kuitenkin välillä pakko käydä haukkaamassa happea ja omaa rauhaa naapurilaiturilla, kun möly ja häly yltyi liian kovaksi :p

Kiiltomatonen juhannusyössä
Aamupalapöydässä myös suomalaiset juhannusvieraat saivat kokea kulttuurishokkia, kun saksalaiset esittivät oman näkemyksensä suomalaisesta perinneruuasta. Riston puhelimen kamerakin hajosi, kun moista vääryyttä yritti ikuistaa.

Ruisleipä juustolla ja mansikkahillolla

Ja tämä oli kuulemma vielä oikein hyvää o__O

Juhannuspäivän ilta oli tottakai varattu jalkapallolle, kun Saksa kohtasi Ghanan. Huolestuneet Tobi ja Edi olivat jo etukäteen varmistaneet, että näkyyhän mökillä sitten futis - eihän sitä voi olla varma onko telkkarinkaltainen hi-tech-vempele vielä löytänyt tietään Suomeen asti ;) Voi elämä sitä huutoa ja meukkaamista! Jos ei lahden toisella puolella jollain sattunut olemaan töllötin päällä, niin ei varmasti siltikään jäänyt paitsi pelin huippuhetkistä. Ottelu päättyi tylsästi 2-2 tasapeliin, mutta se ei varsinaisesti kenenkään juhlamieltä latistanut :)

Sateinen sunnuntai päätettiin viettää turistikierroksella Porissa. Saksalaiset saivat taas annoksen kulttuurishokkia, kun kaupat olivat auki. Sunnuntaina! Ensimmäiseksi käytiin Sokoksella hakemassa postikortteja (kuten ulkomaanmatkoilla kuuluu) sekä Jojon ukuleleen Suomi-tarra Etelä-Afrikka-tarran viereen liimattavaksi. Kuljettiin keskustan läpi jokirantaan ja silmäiltiin siinä sivussa Porin tärkeimmät "nähtävyydet". Pienestä sateesta huolimatta päätettiin poiketa Kirjurinluodossa katsomassa riikinkukkoja, kilipukkeja ja sorsanpoikia. Saksalaiset intoutuivat myös testaamaan Angry Birds -leikkipuistoa :D Takaisin torille reittimme kulki raatihuoneenpuiston läpi, ja seuraava pysäkki oli jo etukäteen mainostamani olutravintola Beer Hunters. Kovasti tykkäsivät niin itse paikasta kuin myös panimon omista oluista!

Pieniä pehmoisia sorsavavveja Kirjurinluodossa

Raatihuone

Saksalaisten suosikkirafla
Huntterssin jälkeen kaikilla olikin jo aika kova nälkä, joten vesivarastojen täytön jälkeen suunnistettiin Tiilimäen Hesburgeriin. Oli kuulemma heidänkin mielestään ehdottamasti parempaa sapuskaa kuin Mäkkärissä, majoneesi erityisesti ;) Masut täysinä lähdettiin vielä katsastamaan Porin helmi eli Yyteri, ja sateen ansiosta saimme koko rannan itsellemme!

Sateinen Yyteri
Kaiken kaikkiaan juhannus oli todella onnistunut, ja kun maanantai-iltana kyyditsin porukan takaisin Tampereen kentälle ja piti sanoa moikat kaikille, oli mulla siltikin vain ja ainoastaan hyvä fiilis; tasan viikon päästä olisin samassa koneessa matkalla Saksaan! Vain kolme työpäivää ja yhdet polttarit enää välissä ;)

3 comments:

 1. Ihana juhannus teillä! Tuollaisen haluaisin joskus järjestää omille ulkomaalaisille kavereille. Tai edes itselleni, haha :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, oon tosi ilonen että noi kaikki tuli! Olisin aatellu et ehkä _joku_ niistä lähtee, mut kaikki tuli jotka kutsuinkin ^_^ Muuten ohjelmakaava noudatteli samaa kuin vuodesta 2006, ei sovi muuttaa hyväksitodettua linjaa ;D

   Delete
 2. Meidänkin pitäisi keksiä saksalaiselle ystäväperheellemme ikimuistoinen lomaviikko Suomessa, ehkä ensi kesänä. Viedäkö heidät Lappiin vai Saimaalle, siinä pulma :)

  Tästä postauksesta voisi kyllä tehdä muistilistan: sauna, vihta, mölkky, lonkero...

  ReplyDelete