Pages

2014-10-29

Liian köyhä Geneveen

Täällä Genevessä on kadut täynnä Bentleytä, Aston Martineita ja Ferrareja. Mullahan ei olis varaa edes pysäköidä autoa tänne, puhumattakaan sellaisen omistamisesta; Flo kertoi juuri maksaneensa vuorokauden pysäköinnistä yli 50 frangia, kun ei huomannut etukäteen katsoa, että kyseinen ruutu oli näitä alkavan kymmenen minuutin perusteella tikittäviä. Suomessa olisi tullut halvemmaksi ottaa sakot, täällä en edes halua tietää pysäköintivirhemaksun suuruutta.

Olen jo tainnut aikaisemmin kertoa, mitä asuminen täällä kustantaa. Soluhuoneesta on ihan tavallista pulittaa tuhat frangia kuussa tai yli. Murun vuokra on 1200 CHF, ja täkäläisittäin ihan normaali! Helsinki tuntuu melkein halvalta tämän rinnalla. Ja Chloella oli Jenkeissä asuessaan kahden kaverin kanssa vuokralla kokonainen talo puutarhoineen ja autotalleineen tuhannella dollarilla kuussa. Eli reilu 300 USD per nenä.

Mitä tällä 1200 frangilla sitten saa? Noin 14 neliön huoneen vahvasti remontin tarpeessa olevasta asunnosta. Uskoakseni ainakin sähkö ja netti laskutetaan vielä erikseen päälle. Tässä kuitenkin pari sisustuksellista yksityiskohtaa "meiltä":

- Löytyy koko asunnon läpi ulottuva retro punainen kokolattiamatto, johon vuosien saatossa kertyneet tahrat ovat suorastaan fossiloituneet kiinni eikä ainakaan perinteisellä pölynimurilla saa minkäänlaista parannusta aikaan.- On lattiamaton kanssa saman aikakauden peruja oleva jääkaappi. Vähän pinttynyttä törkyä ja pari kahvaa puuttuu, mutta sinänsä ihan toimiva. Ai joo, tuo vasemmassa kulmassa näkyvä asia on pesukone, mutta ainakaan kukaan nykyisistä asukkaista ei ole koskaan nähnyt sitä toimintakuntoisena, ja se toimittaa apupöydän virkaa. Onneksi kellarin pyykkituvassa pyykit pyörittää vähän tuoreempi Miele "huokeaan" 3,5 frangin hintaan.- LVI-ratkaisut on samaa tyyliä, kuin usein tapaa Britteinsaarilla. Jääpuikkoja tai palovammoja, harvemmin sopivaa. Vähän saattaa olla käytön jälkiä nähtävissä. Oiskohan kalkinpoistoaineesta ja pikaliimasta mitään apua?

- Osa ovenkahvoista pyörii tyhjää siten, ettei koskaan tiedä missä asennossa ovi on kiinni ja milloin auki. Mikä toki on erityisesti vessan ovessa varsin hurmaava ominaisuus. Lisäksi uskon voivani turvallisesti väittää kaikkien kaapinovien ja listojen repsottavan paikoiltaan.Kämpän kutakuinkin ainoina plussapuolina on:

1) sijainti - raitsikkapysäkki nurkan takana, ruokakauppa alakerrassa, ja kävelymatkan päässä rautatieasemalta
2) valoisuus, kiitos isojen ikkunoiden, sekä
3) reilun kokoinen parveke lounaaseen päin. Näkyy vuoret :)Koska mulla on päivisin aikaa ja halua päästä tutkimaan paikkoja (ja pois täältä kämpästä?), päätin investoida julkisen liikenteen viikkotikettiin. Lippu maksoi 38 frangia, mikä tuntui sekin törkykalliilta, mutta näköjään ihan Helsingissäkin sama maksaa 32 eukkua. Joka tapauksessa koko ajan on sellainen fiilis, että senttejä (rappenia?) saa laskea, että pärjää.

Kipaisin tuossa edellispäivänä ruokakaupasta makaronilaatikkoainekset, leipää, jukurttipurkin ja pari appelsiinia. Ostosten loppusummaksi tuli himpun alta 40 frangia. Siis noin kahden päivän ruokatarpeet kahdelle maksoi neljänneksen mun matkabudjetista. Ja kyllä vain, pikkupaketti jauhelihaa (250g) maksoi ton 6,80 CHF. Kill me now. Ulkona syöminen se vasta kallista onkin. Yhden kokeilun perusteella pastan tai salaatin saa 25 frangilla, laajempaan tilastointiin ei ole vielä ollut varaa.
Täällä on oikeasti vissiin tienattava ihan helvetisti, että pärjää. Wish me luck!

2 comments:

 1. Huh, noita Geneven hintoja en kyllä kaipaa tippaakaan :). Me asuimme siinä heti rajan toisella puolella Ranskassa ja silloin ruoka oli paljon halvempaa siellä, tosin sitä rajoitettiin, että kuinka paljon saa tuoda kamaa rajan yli. Jokohan raitiovaunu kulkee St. Genisiin? Siellä oli ainakin meidän asuessamme ihan kohtuuhintainen Champion. Migros oli Ranskan puolellakin älyttömän hintainen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kulje raitsikka ei, CERN on viiminen pysäkki! Siitä pystyy kyllä jatkamaan bussilla, mutta sitten tarvii jo eri vyöhykkeen lipun. Oon käynyt kyllä kerran vuosia sitten siellä ruokakaupassa, kun olin CERNissä leirillä viikon, mutta niitä ostoksia saa kyllä kantaa varmaan päälle toista kilsaa jos tahtoo rajan yli :/

   Mä oon nähnyt täällä tähän mennessä vaan COOPeja ja Migroseja... Ja toki Manorin ruokapuolen, mikä vasta kallis onkin! Mistähän löytyis joku edukkaampi mesta?

   Delete