Pages

2015-01-27

Latua!

Meidän makkarin ikkunasta voi ihastella miten auringon ensimmäiset säteet osuvat Juravuorten huippuihin.
Viikonloppuna kiinnitin jalkaani murtomaasukset ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Saksalaiselle hiihtokokemus oli ihan ensimmäinen laatuaan - joskin selkeästi viimetalvista luistelukokeilua miellyttävämpi sellainen ;)

Puoli yhdeltätoista lauantaina aamupäivällä päräytettiin nimittäin kahden auton ja ainakin viiden kansalaisuuden voimin La Vattayn hiihtokeskukseen Juravuorille Ranskan puolelle. Flo oli siis järjestänyt varsinaisen hiihtoleirin, ja poppoon hiihto-opeina toimin tietenkin ainoana pohjoismaalaisena minä sekä jokseenkin yllättäen hiihtotaitoinen intialaissyntyinen Rohan.

Ensimmäisenä huudeltiin liuta kengännumeroita suksivuokraamossa ja maksettiin neljän tunnin vuokrasta varsin kohtuuliset 10 euroa/pari. Koko päiväksi olisi saanut neljällätoista, mutta veikkailtiin keltanokille riittävän vähän lyhyempikin sessio. Toki mulla olisi omatkin sukset - Suomessa tietenkin. Pitäisköhän yrittää muuttaa ne tänne ensi talveksi?

Suksivuokran lisäksi kaikkien piti pulittaa 8 euron latumaksu. Suomalaisesta tuntuu aika utopistiselta, että murtomaahiihtoa varten täytyy ostaa jokin hiihtopassi. Laskettelussa hissilipun nyt ymmärtää, kun siinä varsinaisesti käytetään jotain vempelettä, mutta että pääsylippu ladulle o__O Kaipa niitä latukilometrejä sitten on sen verran vähän, että pääsyä pitää jotenkin rajoittaa, heh.
Alkutahmeuden jälkeen sukset alkoi koko tiimillä luistaa ja hyvin vähillä pyllähdyksillä onnistuttiin kiertämään parin kilometrin lenkki. Seuraavalla neljän kilsan pyrähdyksellä alkoi tupruttaa lunta ihan kunnolla, ja saatiin laduille sellainen viiden sentin kerros puuteria.

Parin tunnin jälkeen pidettiin sämpylä- ja suklaatauko, ja otettiin viimeiseksi haasteeksi kahdeksan kilometrin sinisellä merkitty lenkki. Jos ei valmiiksi jo ollut hiihtohommista hiki, niin ainakin seuraavan viiden kilsan öbaut jatkuvan nousun jälkeen oli! Onneksi loppupätkä oli sitten vastaavasti alamäkeä, vaikka jyrkimmissä kohdissa unkarilaista ja saksalaista tyttöä aika paljon kylmäsi ;)


Onnistuin kasvattamaan hupustani jääpuikon

Paluumatkalla ennen rajanylitystä poikettiin Carrefourissa hamstraamassa liha- ja maitotuotteita sekä tietenkin edullista olutta ja siideriä. Naurahdin ihan ääneen kun mun kahden muovikassin ostokset maksoi vain 27 euroa, millä Sveitsin puolella saa öbaut päiväksi ruokaa kahdelle. Täytynee oikeasti alkaa harkita viikottaisia kauppareissuja Ranskan puolelle, ainakin kun ilmat muuttuvat keväisemmiksi.

Sunnuntai kului sohvan pohjalla elpyen pleikkariohjain kädessä, ja maanantainakin vielä tuntui sellaisia lihaksia, mitä ei varmaan siihen kymmeneen vuoteen ole käytetty. Tänään pääsin kuitenkin jo uimahalliin asti. Ja selviydyin kuukausikortin ostosta ilman ranskantaitoja!

P.S. Postilaatikkoon oli tupsahtanut aihepiiriin sopivaa postia Suomesta. Sveitsi-osoite, hui!
6 comments:

 1. Hyi kamala :D Jos jotain inhoan, niin hiihtoa! Vaikka lahjoja on jos jonkinnäköiselle lajille, niin hiihtoa en ole ikinä pystynyt ymmärtämään, tai edes oppimaan (koska kyllästyn about minuutissa). Ihan kamalaa jäädä jumiin johonkin ylämäkeen, ja alamäessä vastaavasti lennät pyllylleen, ja ihan suoralla pätkällä liikut niin älyttömän hitaasti ettei matka tunnu ikinä loppuvan. :D Saiskohan joku mut innostumaan, ois ihan kiva osata jotain talviurheilulajia? :D

  Ja jokaviikkoinen Ranskan pyrähdys ei kuulosta ollenkaan huonolta idealta, jos noin halvalla lähtee. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mullakin on ollut kouluajoilta asennevamma hiihtoa kohtaan, kun silloin oli aina 'pakko' hiihtää ja raahata niitä suksia olalla kilometrikaupalla liikuntatunneille. Mutta vapaaehtoisesti se on kyllä ihan hauskaa puuhaa :) Ja tehokasta liikuntaa! Vaikka kyllä mä silti enemmän olen luisteluihmisiä.

   Delete
 2. Voi että mäkin niin haaveilin tällä viikolla hiihtämisestä mut sukset sattuu olemaan 50kilsan päässä (onneks kuitenki pian haettavissa) ni jäi kyl tältä viikolta hiihto. Mutta ens viikolla aattelin kyllä lähtee testaa latua, varmaan 7-8 vuoden tauon jälkeen. ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se aikalailla samalla tavoin luonas kuin polkupyöräily; kun on kerran oppinut niin se tulee jostain selkärangasta ;) Toki lihakset ei ollut ihan samalla tavalla mukana, mutta kyllä se siitä :D Mä yritän raahata Murun luistinradalle!

   Delete
 3. Voi, tuttu Vattay! Olen tulossa kuukauden päästä Geneveen katsomaan vanhoja kotiseutuja ja toivon hartaasti, että silloin olisi vielä edes Juralla lunta. Pääsisi vähän talvitunnelmaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa ;D Vuorilla saa mun puolesta olla lunta vaikka vappuun, mutta muuten kyllä kaipaan jo kesää! Kaupunkia on niin tylsistyttävää tukia kaikessa kylmyydessä ja harmaudessa :P

   Delete