Pages

2015-02-02

Je ne parle pas français

En ole ehkä blogin puolella riittävästi vielä korostanut mun ranskan kielen taitotasoa. Yksi sana: olematon. Kaikki muut mun tähän mennessä opiskelemat kielet kun on germaanisia, ranska tuntuu vähän kuin olevan toiselta planeetalta. Ongelma ei ole pelkästään siinä, etten osaa ranskaa, nimittäin mulla on ala-asteelta saakka ollut jollain tapaa negatiivinen suhtautuminen koko kieleen - se kuulostaa typerältä ja lausutaan muutenkin päin persettä siihen nähden miten sitä kirjoitetaan. Tai kirjoitetaan päin persettä verrattuna lausumiseen, miten päin haluaakin ilmaista. Ja kun ne fakin' itsekeskeiset ranskalaiset ei viitsi itse puhua mitään muita kieliä. En koskaan yleistä tai liioittele.

Olen kuitenkin löytänyt vaihtoehtoisen, vähemmän puuduttavan tavan ranskan opetteluun, joka on jopa jokseenkin hauska. Nimittäin Duolingo.


Kyseessä on älyluuriinkin istuva täysin ilmainen sovellus, jonka avulla uutta kieltä voi treenata hiukan pelimäisesti. Vieraita kieliä on tällä hetkellä valikoimissa espanja, ranska, saksa, italia, portugali, hollanti, iiri, tanska, ruotsi, turkki, unkari, eksoottinen esperanto, ukraina, venäjä, romani ja puola. "Äidinkieleksi" peliin ei valitettavasti ainakaan tällä hetkellä saa suomea, eli englannilla mennään.

Pelissä on kymmeniä eri aihealueita, joihin liittyvissä harjoitustehtävissä pitää esimerkiksi rakentaa tietty lause annettujen sanojen perusteella, kääntää kokonainen lause vieraalle kielelle tai valita oikea vastaus usean vaihtoehdon joukosta. Mikrofoniakin sovelluksessa voi käyttää, eli annettu ilmaisu pitää toistaa oikein. Aluksi suurin osa "aiheleveleistä" on lukittu, mutta niitä aukeaa sitä mukaa kun oma kielitaito kehittyy. Levelien läpäisemisestä saa palkkioksi timangeja eli lingotseja, joilla voi "ostaa" bonussanastoja tai vaikka siistit kuteet Duo-pöllölle Lingot storesta :P

Olen pelaillut Duolingoa vasta reilun viikon, mutta nyt jo huomaan ymmärtäväni ainakin kirjoitettua ranskaa huomattavasti enemmän! Aika paljon loppuviimeksi on sellaisia sanoja, jotka voi aikaisemman kielitaidon avulla jotenkuten arvata oikein, vaikka ajattelin ettei ranskalla ole mitään yhteistä germaanisten kielten kanssa. On tosi iso apu, kun tajuaa edes hiukan, miltä vaikka verbit yleensä näyttää. Osasin jo mm. tulkita meidän alaoveen ilmestyneen vesikatkoilmoituslappusen, jee :D Puhuttua tuskin tulen vielä pitkään aikaan ymmärtämään, niin käsittämätöntä se lausuminen on...

Luonnollisesti pelissä voi myös lisätä tyyppejä kavereiksi. Muru on mun duo-buddy, joten voin stalkkailla paljonko EXPaa se on päivän aikana saanut, eli paljonko uusia sanoja mun tarvii opetella että voin piestä sen :) Tänään vuorossa konjunktioita!

8 comments:

 1. Ihanaaa!! Kiitos tästä vinkistä. Pakko kokeilla tuota, mulla on nimittäin tavoitteena tänä vuonna petrata mun italiantaitoja ja ehkä tuota ranskaakin (jostain syystä meillä päin monissa kv-työpaikoissa se pakollisena vieraana kielenä). :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mullekin tuli innostus harjoitella vaikka mitä kieliä, mutta tiedän ettei mun oppimiskapasiteetti riitä yhteenkään ylimääräiseen just nyt :p Toi ranska on vähän pakollinen mullekin, jos meinaan pärjätä täällä :D Jännä, että sielläkin sitä vaaditaan pakosta.

   Delete
 2. Hei turkkikin siellä, jee. :D Onko toi ilmainen? Oon muuten jotakuinkin samaa mieltä tosta ekasta kappaleesta... Sun banneri on muuten jotenkin mystisesti kadonnut, ootko huomannut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ilmanen! :)

   Weird :o Mulle se näkyy normaalisti ja testasin vielä toisella selaimella ja kännykästäkin. Täytyy tarkkailla.

   Delete
  2. Mulla näkyy tommonen merkki... otin kuvan, mites mä sulle tän lähettäisin :D

   Delete
  3. Mun täytyy varmaan tehdä joku sniikki sähköpostiosote blogia varten :p Onks se sellanen "ajokieltoliikennemerkin" näkönen harmaavalkonen? Mulle tulee niitä välillä satunnaisiin bloggerkuviin (muissakin blogeissa siis), en tiedä millä perusteella ja miten sitä voi välttää.

   Delete
  4. On joo, just sellainen! Ja nyt se on häipynyt ja banneri näkyy taas.:D

   Delete
  5. Huomasin itte, että mulla ei näy muutama vanhempien postausten kuvista. Luulen, että ongelma liittyy jotenkin Picasaan. Asensin sen koneelle viime viikolla ja jotenkin se, web picasa, google+ kuvat ja tietty bloggerin kuvat on kaikki jotenkin yhteydessä. Vaikea troubleshootata.

   Delete