Pages

2015-06-03

Retourner à l'école!

Mä taisin tuossa taannoin jo vähän puhuakin, että ilmoittauduin avoimen yliopiston ranskankurssille. Tarkoitus oli saada lisäpotkua ranskan opintoihin, kun pelkkä Duolingo voi vasta-alkajalle jättää jonkin verran mustia aukkoja ainakin kielioppiin. Ja sekin peli oli aivan tauolla lopputyön kirjoituksen ajan...

Kahden ensimmäisen luennon jälkeen kyseenalaistin vahvasti tuon "yliopisto"-osuuden tässä kokonaisuudessa. Kurssilla osallistujien keski-ikä on jotain 55 v. Muuten olisi ehkä 60 v., mutta kaksi seminaarihuoneessa istuvaa ala-asteikäistä tenavaa tehokkaasti laskee sitä. Numeerisesta iästä huolimatta hyvin suuri osa kanssaopiskelijoista on kuitenkin mukana juurikin ekaluokkalaisten opiskeluinnolla: joka välissä hihkutaan "ope hei!" tai oikein ponnistetaan viittaamaan kun joku uskoo tietävänsä vastauksen vaikka siihen, mitä merci voisi tarkoittaa.

Opettajankin tyyli muistuttaa enemmän mun peruskouluaikaisen enkunmaikan kuin edes lukiotason kielikurssien metodeja. Puhutaan h-i-t-a-a-s-t-i. Ja toki luonnottoman korostettua kirjakieltä. Luetaan kappale ääneen nauhan perässä. Kaksi kertaa. Ei sovi unohtaa vuosikertapiirtoheitinkalvoja (jep, piirtoheitinkalvoja, vuonna 2015) ja äänite-CD:n sekunninväleistä pausettelua. Ja sitten voittekin parin kanssa käydä läpi tämän kivan vuoropuhelun, jossa pääsette harjoittelemaan niitä kolmea tähän mennessä oppimaanne sanaa, joita kukaan ei silti osaa lausua edes etäisesti oikein. Juu, siihen menee noin 15 sekuntia, mutta odotetaan nyt kumminkin se viisi minuuttia että kaikki pysyvät perässä. Ja sitten kun meikäläinen näyttää tylsyyksissään keskittyvän turhan intensiivisesti pyyhekumin kaivertamiseen tai kuulakärkikynän purkamiseen, kysyykin ope multa jotain jänskää juttua vähän painokkaammalla äänensävyllä. Ja sitten onkin très bien, kun tiedän vastauksen kumminkin, ha!

Koska tästä kaikesta on kuitenkin maksettu, olen käynyt tunnollisesti joka oppitunnilla, lukuunottamatta erästä kertaa kun olin vähän matkailemassa kotimaassa ja maantieteellisistä rajoitteista johtuen estynyt menemään paikalle. Mutta silloinkin hengasin Flon kanssa, ja koska sen ykköskieli on ranska, joten sehän ajaa saman asian :p

Nyt alkaa kurssi häämöttää loppuaan, ja perinteikkäistä opetusmetodeista huolimatta (vai niiden ansiosta?) voin kyllä todeta oppineeni ihan kivasti! Kielioppia on tullut tankattua lyhyessä ajassa tosi reilusti, ja ainakin passiivinen sanasto on ihan räjähtänyt liitoksistaan. Täytyisi varmaan alkaa katsoa jotain ranskankielistä sarjaa, niin saisi vielä lisää harjoitusta. Taidan vielä ennen tenttiä kirjoittaa harjoituksen vuoksi Priscillalle kirjeen ranskaksi!

Kaverin koira wappuna. Ei varsinaisesti liity aiheeseen. Mut söpö on.

No comments:

Post a Comment