Pages

2016-06-07

So Nervous


Reilun puolen vuoden mittaisen vaihtelevan aktiivisen työnhaun jälkeen olen nyt menossa ensimmäiseen oikeaan haastatteluun. Tätä ennen olen ollut muutaman headhunterin kanssa puhelinhaastattelussa, mutta näistä yksikään ei ole lopulta johtanut face2face-tapaamiseen yrityksen edustajan kanssa. Eräskin lupaavasti alkanut työllistymisyritys päättyi siihen, että tehtävään otettiinkin lopulta joku kyseisen projektin sisältä, eikä uutta työntekijää palkattu lainkaan. Ja kuten moni muukin työnhakija on varmasti saanut kohdallaan todeta, kaikkein tyypillisin vastakaiku hakemuksiini on ollut "Kiitos mielenkiinnostanne, mutta ei kiitos" -säpo.

Isona työllistymismahdollisuuksia rajoittavana tekijänä on ollut ranskan kielen taidon sekä oman alan töiden puute Geneven alueella, johon hakuni olen pitkään ensisijaisesti suunnannut. Näin ollen suurin osa hakemistani paikoista on ollut "jotain sinne päin", joihin ei varmasti ole ollut vaikeaa löytää paremminkin mätsäävää kandidaattia. Loppukeväästä saakka olenkin sitten viskonut hakemuksia myös Baselin ja Zürichin suuntaan, joissa biohommia on ihan toisessa mittaluokassa, ja paikallinen kielikin taittuu. Eikä nähtävästi mennyt kovin kauaa, ennen kuin sillä suunnalla jokin koho alkoi nykiä, tämä tuleva haastattelu on nimittäin Baselissa.

Nyt siis harvinaislaatuisen tilaisuuden ollessa kyseessä jännittää ihan kohtuullisesti. En ole ollut kovin monessa työhaastattelussa ylipäätään, enkä varmaankaan ikinä sellaisessa paikassa, johon mulla ei olisi aikaisemmin ollut minkäänlaisia kontakteja. Nyt menen ihan ummikkona paikalle tuntematta firman toimintatapoja ja ilman tarkkaa käsitystä mahdollisista tulevista työtehtävistäni. Olen opiskellut yrityksen sivuilta kaiken mahdollisen informaation, päivittänyt vielä kertaalleen oman CV:n ja käynyt läpi vastauksia mahdollisiin haastattelussa eteen tuleviin kysymyksiin.

Mustaan veteen pommilla hyppäämisestä huolimatta koitan joka tapauksessa parhaani mukaan pitää mielen positiivisena ja avoimena. Ja vaikka tämä polku ei sen pidemmälle johtaisikaan, auttaa se ainakin valmistautumaan mahdollisiin tuleviin tilaisuuksiin.

Kaikki pr0-vinkit tulevaan työhaastatteluun otetaan lämmöllä vastaan! :)After several months of active (or less so) job hunting, I am now going to the first face2face interview. I don't know anyone from the company, nor have I got a clear idea of what exactly I would be doing there. I have studied all possible facts about the company, prepared my own answers to common interview questions and updated my CV one more time. Here we go.

I'll try to keep my mind open and stay positive - if nothing else this will be a good opportunity to learn more and be even better prepared in the future.

All pr0 tips for the upcoming interview are very welcome! :)

6 comments:

 1. Millä kielellä haastattelu on? itse kävin täällä vaikka kuinka monessa haastattelussa "ihan ummikkona" tietämättä yrityksistä tai jopa työnkuvista sen paremmin mitään. Hain niin moneen paikkaan (kaikkia ihan entry level-töitä siis) ja haastatteluihin otettiin suht nopealla varoitusajalla ja välillä en yhtään muistanut edes mistä paikasta oli kyse:D Siinä kyllä nopeasti loppui jännitys! Onnea sulle matkaan ja toiv tärppää:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puhelinhaastattelu oli englanniksi saksankielisellä näyttöosuudella, eli varmaan samantapaista settiä tulossa. Tässä on kieroutena se, että mua ei haastatella mihinkään tiettyyn tehtävään mitä olisin hakenut, vaan hain aikaisemmin yhtä toista hommaa firmassa ja ne talletti mun CV:n ja sen perusteella ottivat yhteyttä. Hankalaa vastailla "miksi juuri tämä työ kiinnostaa", kun ei tiedä mitä se olisi :D Kiitti tsempeistä :) Eiköhän näihin tosiaa totu jos on vähän useammin kuin kahdesti neljässä vuodessa.

   Delete
 2. Oi että, onnitteluni ja kosolti tsemppiä! Ei ne sua kovin huonona tyyppinä voi pitää, kun kerta kutsuivat toisen duunin hakemuksen perustella käymään :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tsempeistä näin jälkikäteen :D Ihan hyvä reissu ja mahdollisesti jatkohaastatteluja edessä, saa nähdä :)

   Delete
 3. Ei varmaan vinkit ole enää ajankohtaisia, mutta toivottavasti meni hyvin! Oma fiilis on pitkän työnhakuprosessin jälkeen, että jos on ylipäätään vaivautunut valmistautumaan ja katsomaan läpi firman sivut, on jo aika vahvoilla. Itsekin kun syyllistyin vähän puolivillaisempiin valmistautumisiin silloin, kun ei ollut vielä työlupaa ja oli jo kolmas haastattelu samalla viikolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meni ihan hyvin joo :) Varmaan hommasta riippuen voi kylmiltäänkin mennä haastatteluun, varsinkin jos niitä on monta yhdessä ryppäässä. Onneksi olin kumminkin valmistautunut suht huolella, kun haastattelija kyseli tosi yksityiskohtaisia juttuja mun aikasemmista töistä ja tekniikoista. Olisi ollut tosi noloa, jos ei olisi muistanut kunnolla.

   Delete